Over Calpe

Calpe, het mooiste dorp van de Costa Blanca

Spanje is een land uit duizend. Het is een van de mooiste en populairste vakantiebestemmingen in Europa. In het Zuidoosten van Spanje vindt je de Costa Blanca. Deze kuststreek, gelegen in de provincie Alicante, is een toeristische bestemming met internationale bekendheid. Het dankt zijn bekendheid onder meer aan het microklimaat. Door de gunstige temperaturen en zuivere lucht verhuizen veel mensen definitief naar dit stukje paradijs. Vooral reuma en hartpatiënten ondervinden de voordelen ervan aan levende lijve.

Plaatsen als Benidorm, Altea, Javea en zeker Calpe zijn zinnebeelden. Calpe is een dorpje op een uurtje rijden van de luchthaven van Alicante. Het dorp wordt ook wel ‘het symbool van de Costa Blanca genoemd omdat het aan de voet van de imposante 332 meter hoge rots, de Peñon de Ifach, ligt. De lokale bevolking ,Calpinos, zijn hier dan ook enorm fier op. Rond de Peñon bevindt zich een beschermd natuurpark met flora die nergens anders in de wereld te vinden is. Je kan de Penon bezoeken en met helder weer kan je het feesteiland Ibiza zien liggen vanop de top van de rots.

Vroeger was Calpe een echt vissersdorp dat zich in de loop der jaren door het toenemende toerisme ontwikkeld heeft als populaire vakantiebestemming. Ook voor de Spanjaarden zelf. Door de zeemanstraditie kan men er nog steeds genieten van een heerlijke keuken met als basis verse vis , schelp- en schaaldieren evenals authentieke rijstgerechten zoals de gekende Paella.

Ook de sportievelingen komen hier aan hun trekken. Verschillende watersporten worden hier beoefend. Ook enkele professionele wielerteams trainen hier jaarlijks ter voorbereiding van de grote klassiekers.

Calpe heeft een uitgestrekte kustlijn van 11 kilometer aan weerszijden van de Penon waarvan meer dan 3 kilometer fijn zandstrand. Je kan ook verschillende kleine baaien vinden, met een prachtig zicht op de uitgestrekte middellandse zee. 

Het oude centrum, met zijn smalle en typisch Spaanse straatjes, heeft verschillende bezienswaardigheden. Plaza de la Villa, de grote toren La Peça, de Middeleeuwse kerk, het Fester museum en de mooie muurschilderingen op de gevels van het oude stadscentrum zijn zeker een bezoek waard.

De haven is een absolute trekpleister. ‘s Avonds is het er aangenaam vertoeven. U kan hier het ene visrestaurant naast het andere vinden waar de visschotels trots uitgestald worden. In de haven kan men nog alle dagen verse vis kopen, rechtstreeks van de vissers wanneer ze met hun boten binnen varen. De restaurants worden altijd eerst bediend. Verser kan dus niet!

Achter de Penon ligt een zoutvlakte waar vroeger aan zoutwinning werd gedaan. Vandaag is het een natuurgebied waar het regelmatig krioelt van de roze flamingo’s.


“In de haven kan men nog alle dagen verse vis kopen, rechtstreeks van de vissers wanneer ze met hun boten binnen varen. Verser kan niet!”


Er zijn tal van evenementen gedurende het jaar. In augustus de typische feesten van de ‘Virgen de las Nieves’. Ondermeer gekend door het stierenrennen in de straten van oud Calpe. In oktober zijn er de feesten van de Moren en de Christenen. Tijdens deze feesten dragen de lokale verenigingen originele klederdracht. Heel Calpe is dan drie dagen in feeststemming. 

Verder kan men in de nabije omgeving prachtige uitstappen doen. Het thematisch park ‘Terra Mitica’ in Benidorm en het dorp Guadalest trekken elk jaar duizenden bezoekers. Ook de idyllische dorpjes zoals Altea, Moraira en Javea zijn een bezoek waard. 

Door het aanhoudende zachte klimaat is zowel voor de zomervakantie als voor een langer winterverblijf Calpe een uitstekende keuze.

Kom genieten van dit prachtige deel van Spanje en meer bepaald van Calpe, het mooiste dorp van de Costa Blanca.

Calpe, omringd door de Middellandse Zee, ligt altijd onder de beschermende schaduw van de Rots van Ifach, embleem van Calpe en La Costa Blanca. De Rots van Ifach is een kalkrijke massa van 332 meter hoog, rijk aan vegetatie en vogels en uitgeroepen tot natuurreservaat in 1987.

Voordat het een toeristische stad werd, was Calpe van oudsher een landbouw- en vissersdorp, dat amandelen, rozijnen en johannesbroodbonen produceerde, en ook gewijd was aan de visserij en de winning van zout uit de zoutvlakten.
De visafslag dateert uit zeer verre tijden. Momenteel is de veiling een van de meest aantrekkelijke en bezochte evenementen in Calpe. De veiling, georganiseerd door het Vissersgilde, bestaat uit de groothandel in verse vis gevangen door de vissers van Calpe.

Vanuit de baaien van ‘El Collao’ in het uiterste westen komen we de stranden van ‘Arenal-Bol’, ‘Cantal Roig’ en ‘Levante’, twee zeilclubs en een zeer drukke vissershaven, met een opeenvolging van restaurants met vis en zeevruchten.

Het beklimmen van de Rots van Ifach, zeilen langs de baai, een bezoek aan de Real Club Náutico de Calpe (Calpe’s Royal Sailing Club), een wandeling door de ‘Paseo Ecológico Príncipe de Asturias’ (de ecologische promenade van de Prins van Asturië), genieten van de geneugten van de baai van Calpe, genieten van een duik in de ‘Baños de la Reina’ (de baden van de koningin), duiken beoefenen in de baaien, zwemmen in de fijne zandstranden, een bezoek aan Las Salinas (de zoutvlakten) of het oude stadscentrum, en genieten van de verscheidenheid en rijkdom van de feesten, zijn slechts enkele van de activiteiten die worden aangeboden in Calpe.